Bulons

Bulons d'estabilitat, especialitat
de cimentaterra per a excavacions rocoses

A Cimentaterra ens especialitzem en la instal·lació de bulons, una tècnica fonamental per a l'estabilització d'excavacions en massissos rocosos. Els bulons, també coneguts com a perns d'ancoratge, consisteixen en la introducció de barres de diferents materials al terreny rocós per millorar la seva estabilitat i resistència a la tracció.

Aquesta tècnica, que va tenir els seus orígens a la indústria minera, s'ha estès ràpidament al camp de l'enginyeria civil a causa de la seva eficàcia i facilitat d'execució. Els bulons es fabriquen en diversos materials, i els més comuns són les barres d'acer i de fibra de vidre.

A Cimentaterra, ens enorgulleix oferir serveis especialitzats en la instal·lació de bulons, brindant solucions efectives per a l'estabilització de talussos i túnels. El nostre equip d'experts altament capacitats s'encarrega de cada aspecte del procés, des de la planificació inicial fins a l'execució i el seguiment posterior.

Avantatges dels bulons

  • Simplesa
  • Funcionalitat
  • Relativa economia davant d'altres tipus de sosteniment
  • Permet utilitzar-se com a suport temporal o permanent, i en funció d'això, les característiques del bulón a emprar són molt diferents
  • Permet reduir la secció transversal a les excavacions
  • Admet total mecanització 

Què són els bulons?

Un buló o pern és un component metàl·lic dissenyat per reforçar i sostenir roques fracturades o inestables, evitant-ne el col·lapse. Actua com un mecanisme de suport que, en inserir-se al terreny, augmenta la seva rigidesa o la seva resistència a tracció i tall. Quan el terreny intenta deformar-se, el buló introdueix tensions addicionals a la massa rocosa, contribuint a la seva estabilitat general. Es podria dir que els bulons «uneixen» les discontinuïtats del terreny rocós, evitant lliscaments i caigudes de falques i blocs, a més de proporcionar un efecte de confinament.

La longitud d'un bulón, per motius constructius, generalment varia entre 1,5 i 10 metres. S'instal·len a l'interior del terreny mitjançant un trepant des d'una superfície exposada. No obstant això, la capacitat de càrrega de cada buló és relativament baixa, cosa que requereix una alta densitat d'aplicació. És comú utilitzar barres d'acer amb un diàmetre de 20 a 40 mm, capaços de suportar càrregues d'aproximadament 10 a 25 tones.

Quins tipus de bulons hi ha?

Un bulón pot ser d'ancoratge puntual o d'ancoratge repartit. Els primers pràcticament no es fan servir en enginyeria civil mentre que, en els segons, el seu ús està molt estès.

Això no obstant, els bulons es classifiquen freqüentment atenent el sistema de transmissió d'esforços entre el bulón i la roca.

Coneix els diferents tipus de bulons

Els bulons d'ancoratge per adherència són independents de la tensió normal.
Poden distingir-se els de barra, autoperforants, els de fibra de vidre, etc. Es caracteritzen perquè l'espai anular entre el buit de la perforació del bulón i el propi bulón és emplenat per algun element adherent com a beurada de ciment o resines.

En el cas de túnels, són infreqüents les beurada de ciment a causa del temps que triga a forjar la beurada, excepte en bulons llargs o en bulons autoperforants.

Els bulons de barra estan formats per barres d'acer corrugat els diàmetres més freqüents dels quals són els 25 i 32 mm i amb acer tipus B 500 que suporten càrregues de 14 a 25 t. Això no obstant, també es presenten en altres diàmetres i tipus d'acer. Les longituds solen estar compreses entre 4, 5 o 6 m.

Són aquells bulons que a la punta consta d'una broca d'un sol ús que li permet perforar el terreny. Consten també d'unions roscades per augmentar-ne la longitud i solen ser buits per facilitar la injecció de la beurada o resina pel seu interior.

S'utilitzen en terrenys de mala qualitat on les parets de perforació no es mantenen estables i per tant no permeten introduir una barra corrugada al buit posteriorment a la perforació. Igual que els bulons de barra, els diàmetres més freqüents són els 25 i 32.

Els bulons de fibra estan constituïts per resines de polièster, vinil i fibra de vidre. La seva característica principal és una resistència a tracció similar a la resta de bulons, mòdul d'elasticitat menor, pes molt inferior i sobretot una menor resistència al tall, per la qual cosa, ho fa especialment avantatjosos en àrees que seran excavades amb posterioritat. Aquest tipus de bulons es retiren amb més facilitat que els d'acer.

En aquest cas, l'adherència l'aconsegueixen mitjançant la pressió de contacte buló-roca, cosa que li confereix un component friccional dependent de la pressió.